Bu yıl Kırkağaç ovasında 10 bin dekarlık alanda kavun ekimi yapıldı ve yaklaşık 30 bin ton mahsül yetişmesi bekleniyor Ağustos ayında hasadı yapılacak olan dünyaca ünlü Kırkağaç kavununun ekimi gerçekleştirilirken, çiftçiler sahte Kırkağaç kavunu içinde uyarılarda bulundular. Kırkağaç’ta 10 bin dekarlık alanda ekimi yapılan kavunlardan bu yıl da 30 bin ton civarında üretim hedefleniyor. […]
Bu yıl Kırkağaç ovasında 10 bin dekarlık alanda kavun ekimi yapıldı ve yaklaşık 30 bin ton mahsül yetişmesi bekleniyor
Ağustos ayında hasadı yapılacak olan dünyaca ünlü Kırkağaç kavununun ekimi gerçekleştirilirken, çiftçiler sahte Kırkağaç kavunu içinde uyarılarda bulundular. Kırkağaç’ta 10 bin dekarlık alanda ekimi yapılan kavunlardan bu yıl da 30 bin ton civarında üretim hedefleniyor. Bazı çiftçiler el yöntemiyle bazı çiftçiler ise traktör yardımıyla kavun ekimini gerçekleştiriyorlar. Daha sonra çapa işlemi yapılan Kırkağaç kavunu Ağustos ayında ise hasat edilerek, depolarda serin ortamlarda sırıklara asılıp alıcılarını bekleyecek. Kırkağaç’ta dekar başına 3 ton toplamda ise 30 bin ton üretim hedeflediklerini söyleyen Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Emin Özarı “Bu sene de ilçemizde her zaman olduğu gibi kavun ekilişlerimizi tamamladık, topraklarımız tohumlarla buluştu, hatta fidanlarımızda çıktı. Ne kadar ekildi diye soracak olursanız, yine 10 bin dekarın altına düşmedik. Ortalama her yıl 10 bin-12 bin dekar seviyelerinde bir ekilişimiz oluyor. Kırkağaç kavunumuzu bu sende 10 bin dekar sevilerinde ektik. Bu kavunlarımızı sizlerle buluşturmak için sabırsızlanıyoruz ve Ağustos ayını bekliyoruz. Şu anda hummalı bir çalışma yapıyoruz. Bütün çiftçilerimiz çapa yapıyor, sulama yapıyor, gübreleme yapıyor ve ara sürüm yapıyor. İnşallah Ağustos ayı gelince bu güzel lezzetle sizleri buluşturacağız. İnsanlarımız artık sağlıklı ve güvenilir tarım gıdalarıyla beslenmek istiyor. Bu yüzden Kırkağaç kavunumuzun bir özelliği var. Bizim kavunumuz bir hibrit değil, iki genetiğiyle oynanmış GDO’lu tohum değil. Yani ata tohum dediğimiz tohum ve gerçekten de ata tohumu. Yani bundan 200-300 yıl önce dedelerimiz, atalarımız nasıl tohum yetiştiriyorlarsa bizde şu anda aynı şartlarda bu kavunları yetiştiriyoruz. Bence bizim kavunumuzun özelliği de oradan kaynaklanıyor. Yani lif oranının yüksek olması, dayanma süresinin fazla olması, rengi, kokusu ve nefaseti ile bütün bunları bir araya topladığımızda tamamen organik bir tohum altyapısının olmasından kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Bu 10 bin dekarlık alandan ortalama 30 bin tonluk bir üretim bekliyoruz. İnşallah fiyatlarda çiftçilerimizin yüzünü güldürecek şekilde oluşur. Arz ve talep meselesi kavunun fiyatının oluşmasında çok önemli. O zamanki arz ve talep dengelerinin çiftçilerimizin lehine olacağı ümidini taşıyoruz. Bizim kavunumuz, çapadan sonra seyreltme gibi yapılan işlemlerin ardından en kötü ihtimalle 15 Ağustos’tan sonra Eylül’e kadar 1 aylık sürede hasadı yapılır, kışlık kavunlar asılır. Çiftçilerimize bereketli bir sezon geçirmelerini diliyorum.” dedi.