Döviz Kurları

BIST
8236
USD/EUR
1,0722
Amerikan Doları
7,57076
Euro
30,0697
İngiliz Sterlini
35,23
Japon Yeni
18,9242
Rus Rublesi
6,6689
SA Riyali
6,0524
Altın
2,51855
Son Güncelleme: 05.09.2023 19:27

Tarım bütçesinde zeytin üreticisi yok

Tarım bütçesinde zeytin üreticisi yok

CHP Manisa milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu Kırkağaç’lı zeytin üreticilerini de çok yakından ilgilendiren destekleme konusunu gündeme taşıdı. Ege Bölgesi’nin önemli zeytin merkezlerinden biri olan Kırkağaç’ta zeytin üreticilerinin yaşadığı sorunlar TBMM gündemine taşındı. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesini değerlendiren CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu; tarımsal desteklemelerin artırılmamasını eleştirerek tarım bütçesinde […]

08 Kasım 2020 Pazar - 1535 kez okunmuş
Facebook 0 Twitter 0

CHP Manisa milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu Kırkağaç’lı zeytin üreticilerini de çok yakından ilgilendiren destekleme konusunu gündeme taşıdı.

Ege Bölgesi’nin önemli zeytin merkezlerinden biri olan Kırkağaç’ta zeytin üreticilerinin yaşadığı sorunlar TBMM gündemine taşındı. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesini değerlendiren CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu; tarımsal desteklemelerin artırılmamasını eleştirerek tarım bütçesinde yine çiftçi yok dedi.
2021 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi görüşmelerinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesi görüşüldüğü gün resmi gazetenin mükerrer sayısında “2020 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Kararın” yayımlandığını hatırlatan Bakırlıoğlu yaptığı açıklamada; Pandemi döneminde tarımsal üretimin ne kadar önemli olduğunu tüm dünya kavramışken 2021 bütçesinde tarımsal desteklemelere ayrılan payın 22 milyar lira olarak aynı kalması ülke tarımı açısından endişe vericidir. 2020 yılında çiftçiye ödenmesi gereken 22 milyar lira desteğin ancak 17,5 milyar lirası ödendi. Çiftçi 2019 yılı desteklerinden hala alacaklı durumda.
Destek verilen 18 üründen sadece pamuk ve yağlık ayçiçeği desteği artırıldı. Son iki günde 26 kuruş zam gelen ve desteklemelerde önemli yer tutan mazot ile bir yılda fiyatı % 40 artan gübre desteği artırılmadı.
SOFRALIK ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI DESTEĞİ ARTMADI
Manisa’mız için büyük önem arz eden sofralık zeytin ve zeytinyağı desteği ise yine aynı kaldı. Bugünlerde zeytinler toplanırken üretici açıklanacak pirimi merakla bekliyordu. Fakat umduğunu bulamadı maalesef. 5 yıldır artırılmayan zeytinyağı desteği hala 80 kuruş
2019 yılında verilmeye başlayan sofralık zeytin desteği ise yine 15 kuruşta kaldı. İlk günden itibaren yetmez ama evet denilerek desteğin yetersiz olduğu çiftçi örgütlerince sık sık dile getirildi.
Destekleme Başvuruları Düşük kaldı Tarım ve Orman Bakanı bütçe görüşmelerinde; 2019 yılı için 8.096 çiftçiye 75 bin ton sofralık zeytin üretimi için 11,3 milyon lira destek verildiğini açıkladı.
Desteklerin amacına ulaşması için destek miktarının çiftçi için cazip olması gerekiyor. Maalesef sofralık zeytin için bunu söylemek çok zor. Çünkü zeytin üreticisi destek için başvurma gereği bile duymuyor, alacağı destek vereceği emeği karşılamıyor. Bu yüzden de başvurular olması gerekenden çok düşük kalıyor. Türkiye’de yıllık üretimimizin 500 bin ton dolayında olduğunu düşünürsek 75 bin ton sofralık zeytin için verilen destek miktarı çok düşük ve ancak % 15 seviyelerinde kalıyor. Sadece Manisa Akhisar ilçemizin bile sofralık zeytin üretimi 85 bin ton civarında.
7.000 ÇKS kayıtlı zeytin üreticisi olan Akhisar’da destek için başvuran çiftçi sayısı 777 kişi. Desteklenen ürün miktarı 16 bin ton.
Ülkenin en önemli sofralık zeytin üretim merkezi olan Akhisar ilçemizde durum böyleyken ülke genelinde 15 kuruşluk destek yeterli olmayacaktır.
SURİYE ZEYTİNYAĞI FİYATLARI DÜŞÜRÜYOR
Ayrıca zeytin üreticisinin en önemli sorunu ihraç kaydıyla Suriye’den getirilen ve iç piyasaya sürülen zeytinyağlarıdır.
Bu yüzden üç yıldır çiftçi ürününü yok pahasına satmak zorunda kalıyor.Bir çiftçi kuruluşu olan ve ülke çiftçisini desteklemesi gereken Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği çiftçiye darbe vuran kurum haline geldi. Gümrüksüz, vergisiz getirdiği ve iç piyasaya sürerek fiyatların düşmesine neden olduğu zeytinyağları yüzünden piyasa alt üst oldu. Özellikle bu dönemde tarımsal desteklemeler büyük önem kazanıyor. Çünkü pandemi sürecinde tek yapmamız gereken tarımsal üretimi artırarak ithalatı azaltmak, ihracatı artırmaktır.
SOFRALIK ZEYTİNE 1 LİRA, ZEYTİNYAĞINA 3,5 LİRA DESTEK VERİLMELİ
Manisalı, Akhisarlı zeytin üreticisinin, ziraat odalarının, çiftçi kuruluşlarının ulusal zeytin ve zeytinyağı konseyinin beklentisi sofralık zeytin ve zeytinyağına verilen desteğin arıtılmasıdır. Çünkü çiftçi borç içindeyken tarımsal üretime destek verilmesi elzemdir.
Bütçe rakamlarının geçen yıla göre % 23 artmasına rağmen tarımsal desteklemelerde bir artışa gidilmemesi bütçede çiftçinin olmadığını gösteriyor. Bütçede çiftçiye yer yok, yüzbinlerce zeytin üreticisine yer yok maalesef. Bu yanlıştan en kısa zamanda dönülmeli sofralık zeytine 1 lira, zeytinyağına 3,5 lira destek verilmesi zeytin üreticisine çiftçiye rahat bir nefes aldıracaktır.

Yorumlar kapatıldı.

kirkagac.web.tr - 2015 -Bu sitedeki haberlerin izinli veya izinsiz kopyalanması yasaktır.
iPortal Kodlayan: Özer Gül